fortsättning LPT - lagen om psykiatrisk tvångsvård

För att undvika ett väldigt långt inlägg skapade jag två av ett samtalsämne för att jag inte kände mig klar än. Det finns mer att skriva kring detta ämne och det tänkte jag göra nu. En sak som jag har hakat upp mig på är när människor skryter om sin tvångsvård. Som om dom vore mer sjuka än någon som vårdades på en avdelning frivilligt. Så ser inte jag alls på saken. Att vårdas frivilligt behöver för det första inte ens vara frivilligt. Det kan vara så att du vårdas på en avdelning med ett hot om att om du inte stannar på avdelningen skriver vi ett LPT. Det kan vara som i min situation. Att flytta till behandlingshemmet har jag gjort frivilligt men vad hade jag för val? Jag fick inte komma hem utan då stod jag och valde mellan att fortsätta tvångsvårdas på avdelningen eller vårdas frivilligt på ett behandlingshem. Valet var inte så svårt, inte för mig.
 
En person utan LPT kan vara lika sjuk men som ändå kanske har förmågan att se själv att det inte fungerar hemma. Tvångsvård är inget att skämmas över, heller inte vara stolt över. Det är bara en lag som tas till verket när personer inte har förmågan att se till sitt eget bästa under en period. Att vårdas enligt LPT innebär att vården har ansvaret över dig. Dom gör det dom tror (och vet) är bäst för en just nu. Det här är åtgärder som verkligen kan skada en annan människa. Jag minns framförallt en gång när de höll fast mig. I efterhand sa en skötare till mig att jag var en av de sista hon hade velat göra detta emot då hon vet vad jag har gått igenom. Det kändes bra att höra det ifrån henne men det läkte aldrig såren för det som dom tvingade mig till.
 
 
Att vara inlagd med LPT innebär en hel del extra regler vid utevistelse, vid besök och allmänt i vardagen. Det gäller att göra som vården vill. Fusk och tjafs leder till konsekvenser för en själv. Det här inget dom gör för att vara elaka. Så får det verkligen inte låta. Det gör för att nmänniskor inte alltid har förmågan att ta till vara på sig själva. Så vad tycker jag om psykiatrisk tvångsvård? Som jag skrivit innan räddar det liv. Jag tror att det är nödvändigt att ta till i vissa fall. När personer inte förstår sitt eget bästa. Ett något luddigt inlägg om en viktig sak som berört mig mycket genom åren.Kom ihåg mig?
Här skriver du lite information om dig kanske, vad din blogg handlar om och något om dig? Skriv vad du vill eller skriv ingenting alls. Kram HannaVic.se